2015. június 23., kedd

141 éve, 1874-ben ezen a napon, június 23-án megindult a fogaskerekű vasút a Városmajortól a Svábhegyig. Az évfordulóról ma így emlékezett meg az Orczy Kultúrkert Egyesület:

Az egy évig tartó vasútépítési munkát követően, mindössze öt évvel a világ első közforgalmú fogaskerekű vasútjának átadása után, az első szerelvény 1874. június 23-án, délután 4 órakor közlekedett. A vasútvonal megnyitásakor három gőzmozdony állt rendelkezésre, amelyeket a svájci winterthuri Schweizerische Lokomotiv- und Maschinenfabrik gyártott. A vonatok többnyire egy vagy két, ritkán három kocsival közlekedtek.
A budapesti 2,8 kilométer hosszú vasút abban az időben a harmadik ilyen jellegű tömegközlekedési eszköz volt a világon. A vonalat 1890-ben hosszabbították meg a Széchenyi-hegyig: az azóta már 3,7 kilométer hosszú vasutat 1929-ben villamosították, majd 1973. augusztusában vonalát teljes egészében felújították. 

Ilyen volt a kezdet kezdetén, 1874-ben a fogas egy szépen helyreállított kocsija, a képeket pár éve készítettem a  városmajori végállomáson lévő remizben:

 

De illik e napon megemlékezni egy igazán nem mellékes személyről, Cathry Szaléz Ferenc mérnökről is, aki a svábhegyi fogaskerekű vasút építője  volt. Svájcban Uri kantonban született és egy svájci, hegyi vasutakra szakosodott cég megbízásából jött Magyarországra. Itt is maradt, itt alapított családot, közben pedig a fogaskerekűn kívül épített még egyet s mást, például az esztergomi és a pozsonyi Duna-hidat, meg a Sió-zsilipet.

Sírját tavaly megtaláltam a farkasréti temetőben, megörökítettem, megmutatom (a másodikat  szerintem érdemes nagyítani, betűzgetni).


Azoknak pedig, akik még többet szeretnének tudni a fogaskerekűről,  ajánlom a Sínfan alapos ismertetőjét.

2 megjegyzés:

mick írta...

Elbámulok azon, hogy milyen gyorsan végeztek egykor a zöldmezős beruházással. Az esztergomi vonal felújítása még mindig nincs kész, pedig a markolóktól a helikopterig minden be volt vetve. Talán kubikos talicska nem.

Ági írta...

Igen, én is meglepődtem, hogy a fogas egy év alatt lett kész.