2015. június 28., vasárnap


Ezt a házat, mely a XIX. századi Pesten az egyik legöregebb háznak számított, ma már hiába keresnénk a Kecskeméti utca és Bástya utca sarkán, mert 1868-ban lebontották. A képet elég régóta ismerem, de csak most vettem észre egy magyarázó szövegben, mi is volt a szakmája a ház tulajdonosának: fehér- és cukorsütő pékmester. Mi lehet az a fehérsütő? És mi az a cukorsütő?

Mint megtudtam, a fehérsütő pék kiflit és egyéb péksüteményeket készített,  a cukorsütő vagy cukrossütő pedig mindenféle cukros süteményeket, sőt együtt a kettőt fehéres cukrossütőnek is nevezték.
A cukrossütők elődei azok a főleg olasz mesterek voltak, akik a XIV-XV. században  a királyi és főúri asztalok lakomáihoz cukorból  hatalmas, ehető asztaldíszeket alkottak. Hogy jobban el tudjuk képzelni, itt van erről egy érdekesség: 
"Mátyásnak Nápolyi Beatrix-szal 1476-ban történt házasságkötésekor Budán folyt lakodalmáról jegyezték fel, hogy a hetedik fogás pörkölt cukorból készült kert volt, amelynek kerítésén madarak ültek, középen aranyozott mirtuszfa állott, s ezen akkora cukorból való körték és édességek csüngtek, mint egy kókuszdió. A lakodalmat követő Újév napján rendezett királyi ebéd nyolcadik fogása mandulatejből és cukorból készült fehér és barna sakktábla volt." (Rózsa Miklós: A budapesti cukrászipar fejlődése I. in: Tanulmányok Budapest múltjából 13. 1959)*

A kép nem sokkal a bontás előtt készülhetett, az ablakokból  emberek néznek a fotográfus masinájába és a késői utókor képfeliratokban találgatni szokta, hogy a padlásablakban egy segéd, a  földszintiben pedig  maga a mester könyököl, dehát ezek csak feltevések. Mit tudhatjuk mi, mai szemlélők, ki kicsoda ott a képen?  És még így is mennyi mindenről mesél egy ilyen megörökített pillanat.


*Annak, aki szívesen tudna meg többet a cukrászipar kialakulásáról, az évszázadokkal ezelőtti Zuckerbäcker-ekről,   Conditor-okról,   confiseur-ökről és mindenféle cukros csemegék készítőiről, annak ajánlom a fent említett, igen részletes írást, érdemes benne böngészgetni. 

1 megjegyzés:

mick írta...

A főnöknek kell feljebb állnia. A beosztott pedig könyököl lent. Addig is, amíg nem látja a főnök, lazít egyet. :)