2016. március 7., hétfő

Mutatok még valamit, kéretik figyelni a linkekre, akit érdekel, ott mögöttük részletesebben is olvashat a témáról.

Nem minden  épületrom nyugszik újkori épületek betonja alatt, nem mindegyiknek eltűnésében vétkesek a modern építkezések, van olyan is, ami az erdőben pusztult el végleg. A XI. és XXII. kerület határán fekvő Kamaraerdő bozótjában például a  kánai bencés monostor maradványai rejtőznek, szó szerint csak maradványok és ahogy megy az idő, lassan már azok is végleg elenyésznek. Időnként főleg geoládák vadászai vagy véletlenül arrafelé bóklászó kirándulók élményei nyomán lehet róla olvasni és látni elrettentő képeket a méltatlan állapotról.
Ilyen volt a monostor alaprajza (forras: paradisum.osb.hu)
Olvashatunk viszont róla az ásatást irányító  H. Gyürky Katalin cikkében, aki A Buda melletti kánai apátság feltárása című könyvében önálló kötetben is megjelentette a feltárás eredményeit.


A monostortól párszáz méterre volt Kána, az Árpád-kori falu -  néhány évvel ezelőtt egy lakópark építése során kerültek elő a leletek, ez a Kárpát-medence legnagyobb Árpád-kori emléke. Az elkészült lakópark területén a Kánai utca elnevezés, valamint a falu templomának alaprajzát jelző emlékhely mutatja, hogy mit is rejt ott a föld. 
Így bukkantak elő Kána falu templomának falai (forrás: ujbuda.hu)


A falu területén kiásott   edény- és csontleletekről nagyon részletes, képekkel is illusztrált szakszerű leírást találtam. A képeken jól láthatjuk a dokumentálás módszerét is: szinte mint egy filmforgatáskor a csapó, úgy van itt is minden lelet mellé helyezve egy sorszámmal és dátummal ellátott azonosító tábla.


1 megjegyzés:

klaribodo írta...

Ez nagyon-nagyon érdekes! Eddig semmit sem tudtam róla.