2016. március 6., vasárnap

Pár héttel ezelőtt még úgy terveztem, hogy minden héten megosztok valamit abból, amit az elmúlt művészettörténet-órán hallottam, lehetőleg olyasmit, ami nekem új ismeret, vagy ami különösen érdekes volt. Ebből nem lett semmi és azóta már a negyedik héten is túl vagyunk, de azért most így utólag mutatok egy érdekességet. 
Ez egy rekonstruált rajz arról az ókeresztény kettős bazilikáról, melynek maradványaira az Óbudai Gázgyár 1812-ben kezdődött építése során bukkantak. Többek közt ebből a leletből is feltételezik, hogy Óbuda mai területe  minden bizonnyal püspöki székhely lehetett a 300-as évektől. 

Egyébként pedig ezeken az órákon most szinte sűrítve hallunk arról, milyen megdöbbentően sok ókori és középkori emlék rejtőzik a mai város alatt. Építkezések munkálatai közben megtalált falak, elmúlt évszázadok épületei, amelyeket kellő dokumentálás után visszatemettek és visszatemetnek ma is. Nincs mód a bemutatásukra, nincs mód a védelmükre, így az utókor csak a fotókat, szakszerű leírásokat és rekonstrukciókat nézegetve próbálhat képet alkotni arról, milyen is volt az ókori vagy középkori Buda és Pest.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

jé, írtam egy nagyot, és eltűnt, mindegy leírom újra
kb. annyit, hogy mindig nagy öröm, amikor a művészettörténeti ismeretekről írsz
elképesztő, mi minden van Bp földjében, a város alatt milyen visszatemetett múlt

a múltkor olvastam régi temetőkről (nem csak a Déli p.u. környékén, hanem a mai Mátyás templom környékén, és még menni helyen

vonzanak azok a blogok, amik Bp-et kutatják (http://lasdbudapestet.blogspot.hu/)

Katalin írta...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Elpusztult_telep%C3%BCl%C3%A9sek_Budapest_ter%C3%BClet%C3%A9n