2016. augusztus 14., vasárnap

Hogy lassan vége a nyárnak, annak egyik biztos jele, hogy megint meghirdették a szenior egyetemi őszi szemesztert. Eddig négy félévben látogattam a művészettörténeti kurzusokat, ebből egyre csak amúgy hellyel-közzel jártam, vagy mert csalódtam némelyik előadóban, vagy mert nálam közbejött ez-az, de három félévet teljességgel elvégeztem, papírom is van róluk, szép díszes tanúsítvány, meg még klubkártyát is kaptam, ami csak a "törzshallgatóknak" jár. :) 

Most viszont kénytelen leszek váltani, mert ahogy látom, művtöriből ezt a félévet a portréfestészetnek szentelik, de engem abból pillanatnyilag inkább a portrérajzolás-festés gyakorlati, technikai titkai érdekelnének, amiről ott nyilvánvalóan nem lesz szó. Kicsit sajnálom azt is, hogy eddigi kedvenc előadóink ebből a félévből kimaradtak, úgy látszik, valahogy nem sikerült összeegyeztetni a szakterületüket a tervezett előadássorozatokkal.

Ám találtam két másik, számomra érdekes kurzust. Az egyiket történelemből írták ki, Királyi székvárosok a középkori Magyarországon címmel. Azt ígérik, hogy az előadások a Mohács előtti királyi székvárosok, szabad királyi városok és mezővárosok történetével foglalkoznak majd. A másik előadássorozatot interdiszciplináris stúdiumként hirdették meg A római örökség címmel. Lesz benne szó  a latin nyelvről, a római kultúráról, irodalomról, jogról, iskolarendszerről, műveltségeszményről, szóval, mindenről, ami a témába csak belefér.

Mindkettő kifejezetten érdekesnek ígérkezik - és mivel az előadók közül egyikről sem tudok semmit, előlegezzük meg a bizalmat nekik -, úgyhogy a lecke keményen fel van adva. Mert ha szeptember utolsó hetében elkezdődik az iskola,  akkor december közepéig biztosan nem fogok unatkozni, de én bizony belevágok mindkettőbe (még szerencse, hogy A római örökség csak kéthetenként lesz). 

7 megjegyzés:

klaribodo írta...

Milyen érdekeseket találtál! Majd néha írhatnál összefoglaló ismertetőt a tapasztalataidról.

aliz írta...

ide tudnád tenni a linkjét ennek a senior intézménynek illetve programjainak - tájékoztatásul (a többi érdeklődő seniornak)? ;)?

aliz írta...

vagy ez lenne az? https://btk.ppke.hu/karunkrol/pazmany-szenior-egyetem

Ági írta...

Igen, ez az az oldal, letölthető az összes induló kurzus órarendje.
Klári, igyekszem majd időnként beszámolni az érdekességekről.

aliz írta...

csupa -számomra - ismeretlen név...
én a pszichológiát meg az irodalmat tartom most érdekesnek (érdemesnek) , majd alkalmilag lehet, hogy betérek egy-egy előadásra(látom , úgy is lehet)

Ági írta...

Aliz, a nevek számomra is teljesen ismeretlenek. A téma viszont érdekel és remélem, az előadók jól tálalják majd.

aliz írta...

én is igy vagyok vele (velük)