2017. január 3., kedd

A Sopron anno oldalra feltöltöttek egy 1967-ben kiadott Soproni kis útitárs című füzetet. Fakó fekete-fehér képekkel illusztrált, csak a lényegre szorítkozó útikalauz ez a látnivalók, kirándulási lehetőségek listájával, fontosabb címekkel, közlekedési tudnivalókkal és pár lokálpatrióta verssel. Én ugyan akkoriban még nem jártam Sopronban, de az oldalakat böngészgetve megállapítottam, hogy 8-9 évvel azután, amikor már évente visszatérő nyaralóvendégek voltunk, akkor sem volt sok változás az 1967-es állapothoz képest. 

Szinte hihetetlen, de 1967-ben csak három helyi autóbuszjárat volt. Az 1-es és a 2-es még a Lackner Kristóf utcai buszpályaudvartól indult (a mai lenti végállomásuk, a Jereván lakótelep csak a 70-es évek elején épült). Az 1-es az egyik, a 2-es a másik irányban ment föl a körúton, a fenti végállomásuk pedig a mostani Lövér szálló előtt volt, amit akkor még Fenyves szállónak hívtak. A harmadik buszjárat, a 3-as pedig kiment Bánfalvára. Érdemes megnézni a távolsági buszjáratokat is, főleg az árakat! Sopron - Budapest 100 Ft 80 fillér!

Nézegetem az oldalakat és látom a "modern fordászkombinát" reklámját a Fenyves szálló mellett. Elgondolkodtam, hol lehetett ott fodrászat, nem a szállodában, hanem kívül, aztán beugrott! Hát persze, tényleg, a buszvégállomásnál a sarkon, ami most étterem (és például remek forró csokit lehet náluk kapni), az  a 70-80-as években még fodrászat volt! Esténként, amikor vártuk a lefelé induló buszt, az épület üvegablakain benézve láttuk, hogy még olyankor is mindig volt bent egy-két vendég. 

Aki kicsit is szereti és ismeri Sopront, lapozgassa végig a prospektust (katt a képre) és garantáltan egészen a 60-as években fogja érezni magát. Ja, és érdemes a hagyományos soproni babrétes recepjét is végigolvasni, de ezt már tényleg csak a szórakozás kedvéért, mert alig hiszem, hogy bárki kedvet kap az elkészítéséhez. :-)




1 megjegyzés:

Samu írta...

Nagyon jó!!! :-) És azok a négyjegyű telefonszámok! :-)