2017. március 7., kedd

Most van az a pillanat, hogy döntenem kell: vagy írok ide, vagy búcsút veszek a blogomtól, de végleg. Hmm... hmm... tán akkor mégis inkább írok.

Kezdem is egy rejtvénnyel, igaz, a Budapestet ismerők lesznek előnyben, ezért előre is elnézést kérek. Találtam ma egy cikket, Kodály Zoltán életének budapesti helyszíneiről szól. Amikor mindjárt az elején beleütköztem ebbe a fotóba, arra gondoltam, igazán odaírhatták volna, hogy melyik utca ez. Aztán kinagyítottam és megvilágosodtam. Mert van egy részlet, ami eligazít. Na, kedves olvasó, hajrá!

És ráadásként egy szorgalmi feladat: miből lehet pontosan, hitelt érdemlően megnevezni, milyen fajta kocsik láthatók a képen?

(Aztán ha majd sikerül kijavítanom a gépemen a szövegbevitelért felelős illesztőprogramot vagy akármit, ami pillanatnyilag ide-odaugráltatja gépelés közben a betűket, akkor megint jövök, de jelenleg halkan sikítozom ettől a használhatatlan izétől - azért ti addig csak találgassatok.)



12 megjegyzés:

klaribodo írta...

Nem hagy nyugodni ez a fotó. Először azt gondoltam, a Váci utca Dimitrov tér felé eső része a Nagycsarnokkal a kép hátterében, de akkor hol van a Havas utca, meg a Szarka utca?
Lehet a kép a Bródy Sándor utca Rákóczi tér felé eső végén, de akkor hol van a kéményseprős ház? A konflis ill. fiaker meg a Bocskay ruhás kisfiú szerint a tizes-huszas években járunk, mindkét megemlített csarnok az utca végével szemben állhatott már ekkor, mert 1894-ben épültek.
Annyira szeretném, hogy valaki kitalálja!

klaribodo írta...

Lehet, hogy ez az Erkel utca, és a Csarnok téren a Nagycsarnok hátsó kapuja látszik?

mick írta...

A képen Halász utca Mayer József felirat található.

Gabi írta...

https://www.google.hu/maps/@47.4899454,19.0553935,3a,75y,114.87h,104.54t/data=!3m6!1e1!3m4!1s91BON6OUR8RC9vq11KCM5w!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=hu

Katalin írta...

http://fortepan.hu/?view=all&lang=hu&tags=utcak%C3%A9p&img=18022

klaribodo írta...

Katalin, szuper, hogy megtaláltad! Tényleg a Váci utca, csak én a Fővám teret a régi nevén Dimitrov térnek mondom.

Kriszta írta...

Ha az utca már megvan, akkor enyém a szorgalmi :)
Konflis van a képen, mert csak egy ló van a kocsi előtt. a fiáker pedig kétlovas kocsi lenne, nyáron gyakran látni ilyet a Várban.

És hozzá még egy érdekesség: honnan ered a fiáker elnevezése? Egy szent nevéből származik, mégpedig Szent Fiacrius remete nevéből. Párizsban az első bérkocsi mindig a szent szobránál várta az utasokat, a Hotel Saint Fiacre közelében. A szállodások eleinte folyton elzavarták, aztán rájöttek, hogy milyen hasznos is ott nekik a vendégek számára. A köznyelv pedig elnevezte fiákeresnek (Fiacres).
Nahát, mik ki nem derülnek a Váci utcáról! ;)

klaribodo írta...

Igy van, amikor Dimitrov összejön az időben Szt.Fiacriussal.

Kriszta írta...

:-)

Morgómedve írta...

Vidéki emberként nem tudok hozzászólni a rejtvényhez, viszont úgy gondolom nem kellene abbahagyni a blog írást. Nagyon régen csinálod Te is, nem kell ide mindig írni, amikor van kedved írsz, amikor nincs nem. Senki nem fogja rajtad számon kérni. Időnként benézünk majd, ha van új elolvassuk, ha nincs majd visszajövünk legközelebb. Mindig van úgy hogy az embernek nincs nagy kedve írni, de ez a kedv meg is jöhet. Úgy hogy szerintem írjál, ha havonta egyet akkor egyet. Kéthavonta is jó. Alapjárat is van a világon. :-)

Ági írta...

Így van, Morgómedve, én is így gondolom, ha van kedvem, írok, ha meg nincs, akkor nem. Csak hát egyre többször fordul elő, hogy alapjáraton vagyok és sajnos, ez azzal is jár, hogy ha sokáig szünetel az ember a bloggal, előbb-utóbb teljesen leszokik róla. Ezért aztán inkább visszarángatom magam, mint például most is. :)

Morgómedve írta...

Jól tetted, érdekes volt elolvasni a mostani képes beszámolót is. Lehet, itt hosszabb ideig is nem írni, majd mi sem 2-3 naponta nézünk be. Nem sokba telik benézni, ezt a Windows igen kényelmessé teszi. Úgy hogy a magam részéről várom a további képes beszámolókat is. :)