2018. január 26., péntek

Ma jöttem rá, hogy az idén szeptemberben lesz 50 éve, hogy Szegedre kerültem. Ötven éve, őrület! Egyébként a gondolat akkor jött, amikor felfedeztem, hogy áprilisban egyáltalán említést sem tettem a Szegeden töltött néhány napról. Gondoltam, talán májusban tértem rá vissza, de nem, annál is inkább, mert májusban egyetlen egy bejegyzést sem írtam. Tavaly egész hónapok maradtak poszt nélkül, ezt azért nem gondoltam volna.

Mostanában a Facebook-on két csoportban is sorra jelennek meg régi szegedi képek, sok érdekes is van köztük, a nagy árvíz előttiek és az 1879 utáni újjáépítés éveiből származók. Nagy élmény nézegetni a tizenkilencedik század végi helyeket, gondolatban összevetve a mai utcák és terek látványával. 

Például így öntötte el a Tisza a Széchenyi teret az 1879-es nagy árvíz idején, a második képen pedig ugyanaz a tér 1883-ban már vásártér, még fák nélkül, ott jobbra pedig éppen építik a városháza új emeletét.



3 megjegyzés:

klaribodo írta...

Látom, a fölső képen az elöntött Széchenyi tér fáit még ősszel ültethették. Vajon megmaradtak-e az árvíz után? Platán van most a téren, jó sok, ezek utódai lehetnek.

Ági írta...

Nem maradtak meg, legalábbis ez látszik az 1883-as képen. Most találtam egy blogbejegyzést a szegedi (nem csak a Széchenyi téri) platánokról, abból is elég homályosan derül ki a tér platánjainak története. Viszont van benne sok egyéb érdekesség, például a tér Takaréktár utcai végén egy platánról, ami valamikor régen benőtte az eredeti vaskorlát egy szakaszát, sőt egy szegélykövet is. Kár, hogy ezt eddig nem tudtam, muszáj lesz elmennem még egyszer Szegedre, akkor majd célzottan megkeresem. :)

Te tisztában vagy vele, Klári, inkább a többieknek mondom, hogy a Sz. téri platánsor mindig fogalom volt. Annak idején az ószlávos tanárunk, akivel egyszer összetűzésbe kerültem, azt mondta nekem: Ha majd én reszketős öregember leszek és a Széchenyi téri platánok alatt ülök a padon, maga meg ott sétáltatja az unokáit, akkor is tudni fogom, hogy maga a makacs T. Ági! - hát ez nem jött be, ő pár éve meghalt, én meg sose sétáltattam a platánok alatt az unokáimat. :)

Itt az oldal, Klári, biztosan érdekel:
http://szepvilagunk.weebly.com/imaacutedott-vaacuterosom/szegedi-platanok

klaribodo írta...

Ági, köszönöm a linket, nagyon érdekes helytörténeti összeállítás.