2018. január 12., péntek


Nem is tudtam, hogy az egyetlen eredeti budai középkori műemlék, a budavári helyőrségi templomból megmaradt gótikus Mária Magdolna torony - amit mellesleg Budatower-nek hívnak(?!) -  ismét látogatható lett. Kár, hogy nem évekkel ezelőtt nyitották meg a látogatók számára, mert ma már eszembe sem jutna elindulni fölfelé, és pusztán kíváncsiságból olvastam el a látogatói szabályzatot, ebből mutatok egy részletet:

"A torony legfelső szintjéig 170 lépcsőfok vezet. A lépcső folyosójának szélessége helyenként mindössze 70 cm. A torony látogatásához megfelelő egészségi és fizikai állapot, józan, és tiszta tudatállapot, valamint a huzamosabb és biztonságos lépcsőzéshez megfelelő lábbeli szükséges."

Valamint a huzamosabb és biztonságos lépcsőzéshez megfelelő láb - teszem én hozzá, de inkább nézzük röviden, mit érdemes tudni az épület huszadik századi sorsáról (forrás: btm.btk.mta.hu):

"1945-ben, Budapest ostrománál az épület súlyosan megrongálódott. A hajó és a szentély boltozatai beszakadtak, a torony negyedik emeletét belövés lyukasztotta át. A romok alatt maradtak a templomi berendezések és oltárok, a legtöbb tárgy elpusztult. Bár az ostrom után közvetlenül megkezdődött a templom újjáépítése, a változó politikai helyzet azonban már nem tette lehetővé a teljes helyreállítást. A tábori püspökség megszüntetésével a templom fenntartó nélkül maradt, az épület sorsát pedig kedvezőtlenül befolyásolta a Magyar Királyi Honvédséghez kötődő múltja. Sajnos a műemlékvédelem szempontjait csak a gótikus torony esetében sikerült érvényre juttatni. A komoly sérüléseket szenvedett torony helyreállítása 1950-ben megkezdődött, ezzel egy időben a templom épületét szakaszonként lebontották."

Mi mindent mesél ez a pár mondat! Hogy a királyi honvédséghez kötődő múltja miatt (no meg nyilván azért is, mert egyáltalán templom volt), inkább majdnem az egész épületet elpusztították. Ebben a pár mondatban benne van az egész '45 utáni "változó politikai helyzet". És ennek köszönhetően ma csak a torony áll, meg mögötte a falak jelzés értékűen megépített körvonalai, melyekből még így is látható, eredetileg milyen hatalmas volt ez az épület.


1900 körül ilyen volt...

...1945-ben pedig ilyen



A magasból jól látszik a háromhajós templom alaprajza

2 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

A nyáron egészen véletlenül akadtunk rá, Budán sétálgatva. Nem ismertem, felfedezés volt számomra. Rettentő meleg volt július végén ott fenn...

Ági írta...

Szerencsétek volt. Pár éve jártam ott, de csak a földszintre lehetett bemenni valamilyen pár napig tartó kiállítás alkalmából.