2018. január 7., vasárnap

Valaki magyarázza meg nekem, hogyan kell érteni, amikor azt mondják: X.Y. három óránál* - vagy akárhány óránál, szóval, azt nem értem, honnan, milyen irányból kell számítani? Aki ezt minden gondolkodás nélkül, automatikusan bármely pillanatban kimondja, hogyan tudja ilyen magától értetődően alkalmazni? Mert ha képzeletben pl. a 6 óránál vagyok, akkor jobbra 45 fokban helyezkedik el a 3 óra. De mindig a 6 órától kell számítani az irányt? Mert ha nem ott állok, akkor már egészen másfelé van a 3 óra. Ha azt mondom, X.Y. 12 óránál, az pontosan szemben van, de csak akkor, ha most is 6 óránál állok. 
Én, aki még a történelem eseményeinek időpontjait, a korszakokat, évszámokat is egy lerajzolható vonalon ábrázolhatóan tudom elképzelni Krisztus születésétől a legújabb korig, nem tudok megbirkózni ezzel a kérdéssel. Tényleg annyira magától értetődő ez mindenki másnak?

* Általában olyankor hangzik el ilyen, amikor a beszélgetők egyike egy harmadik személy megjelenésére akarja figyelmeztetni a másikat. 

7 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Szerintem jól sejted... ( bár errefelé nem divat ez a kifejezés! Vajon honnan importálták? Gondolom, Amerikából...)

Névtelen írta...

Ez olyan lövöldözős-akciófilmes/katonai vagy milyen kifejezés, nem?:)))
Hogy hova kell lőni, hány óránál van a célpont?!...:))
Számomra értelmezhetetlen. Majdcsak megírja valaki a tutit:)))
rhumel

Ági írta...

Persze, főleg amerikai filmekben lehet ezt hallani, nem feltétlenül lövöldözésnél, hanem például ha keresnek valakit és az megjelenik valamelyik irányból. Dehát nekem hiába mondaná, nem tudnám, merre forduljak, hová kell néznem. :)

aliz írta...

én mindig csak olyan szituációban hallottam, ahol tisztán értelmezhető volt...(az óraállással való analógia, és nagyon szemléletes egyben)

Névtelen írta...

A térbeli irány pontosítására ismerem. Olyan ez, mintha egy óraszámlap közepén lennél, mint az óramutatók, és az óramutató vége mutatná az irányt. Te mindig 12 óra felé nézel, az orrod a 12-es felé áll (ahogy az órán is van), ahhoz képest kell viszonyítani. Tehát ha valakivel mész az utcán, és megszólal, hogy ellenőr 3 óránál, akkor jobbra, 90 fokot kell fordítanod a fejed, hogy tudd hol van. Ha "az ellenőr 6 óránál" -- a hátad mögött van. Ha egymással szemben álltok, akkor célszerű hozzátenni, hogy ellenőr NEKED 6 óránál.
Én így ismerem.
Ila

Ági írta...

Köszi, Ila, ez új megvilágításba helyezi ezt a kardinális problémámat. :)) Ezek szerint az óra középpontjából kell számítani - most már legalább tudom, hogyan értelmezzem, ha azt mondja az egyik FBI-ügynök a másknak: Keresett személy 12 óránál. :)
Nagyon örülök, hogy itt látlak! :)

Pelepitia írta...

Igen, Ilával értek egyet. Mondjuk én nem tenném hozzá, hogy "neked", mert magától értetődőnek tűnik. Szóval ha egymással szemben állunk, és azt mondom a másiknak, hogy "8 óránál x.y.", akkor egyértelmű, hogy neki, balra fordulva, meg egy kicsit... :)
Mindig a 12 óra van szemben az emberrel, pont egyenesen.
Nálam most éppen 12 óránál van a laptop, 6 óránál az ágyam, három óránál az ablak, és 9 óránál az ajtó. 2 óránál lóg a fürdő köntösöm.
Ha elfordulok az ablak felé, akkor 12 óránál lesz az ablak, 3-nál az ágy, 6-nál az ajtó, és 9-nél a laptop. :) A köntösöm meg 11 óránál :)