2018. február 28., szerda


Izland fővárosában, Reykjavíkban van egy tó, a neve Tjörnin, a kamera ennek egyik sarkára néz. A  tó jegén emberek járkálnak, tehát  vastag és biztonságos, de tőlük 2-3 méternyire a vízen kacsák és hattyúk úszkálnak, hogy lehet ez?  Úgy, hogy a vízimadarak védelmében a tó bizonyos pontjain szándékosan melegítik a vizet - felhasználva a geotermikus energiát, melyben Izland ugyancsak gazdag. Így a sarki csér, az énekes hattyú, a nyári lúd, a hegyi réce és más madarak télen is megmaradhatnak megszokott környezetükben.

És ha már geotermikus energia: érdekesség, hogy ott télen a járdákat is geotermikus energiával fűtik. A hóolvasztó rendszerhez az épületfűtés kilépő vizét hasznosítják, Reykjavik belvárosában a legtöbb járda és néhány úttest alá is beépítették a rendszert.



A fenti videót vasárnap rögzítettem**, akkor még teljes nyugalommal járkáltak, fényképezkedtek, sőt futkároztak az emberek a jégen. Itt pedig egy tegnapelőtti és egy mai kép - amint látható, a plusz 7-8 fokos enyhe időben a jég mind jobban visszahúzódik és a vízimadarak egyre nagyobb területen élvezhetik a saját közegüket.


Balra az a nagy épület egy régi iskola, mellette pedig az izlandi evangélikus államegyháztól különvált szabadegyház temploma, 1903 óta áll ezen a helyen, azóta két alkalommal bővítették. 

 


 A térképen sárga nyíllal jelöltem be a kamera hozzávetőleges helyét:


** a videóhoz ajánlatos a teljes képernyős lejátszást választani, mert jobban látszik

4 megjegyzés:

klaribodo írta...

Megint nagyon érdekes helyet találtál!

Ági írta...

Lesznek még hasonlók, ígérhetem. :)

Pelepitia írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Pelepitia írta...

Hallottam már erről a geotermikus fűtési technikáról, nagyon izgalmasnak hangzik. :) Szívesen megnézném, milyen "élőben" :)
Izland nálam még kimaradt, de voltam pár éve (2010-ben) Finnországban, Észtország, Lettország, Litvánia érintésével, nagyon szép az a vidék. Is. :) Bár csak kamion ablakából láttam.