2018. február 1., csütörtök

Van egy webkamera Szentpéterváron, pár napja fedeztem fel és mondhatom, nagy élmény nézegetni. Mert nem csak olyan szokásos táj vagy utca, tér, melyen járkálnak az emberek - jó, jó, persze az ilyen fajta kamerák is érdekesek, de ez különleges. Már csak azért is, mert a Péter-Pál erőd területén, a Péter-Pál székesegyház előtti téren helyezték el, a környezet hangját is közvetíti, ráadásul mozog is. Meghatározott tempóban, mindig ugyanazokat a mozgásokat végzi, lassan fordul körbe, párszor pedig emelkedik vagy süllyed, aszerint, mi abban az irányban a mutatni való. Például, amikor a templom elé fordul, megáll, majd pedig lassan fölfelé emelkedik egészen a torony csúcsáig. Aztán leereszkedik és folytatja a forgást. 

Minden kerek órakor néhány perces harangjáték szól a toronyból.
Ezek a viszonylag kicsi harangok játsszák a melódiákat, ha rákattintasz, meghallgathatod azt, ami a déli 12 és este 6 óra kivételével minden órakor felcsendül: egy XIX. századi dallam, a "Коль славен наш Господь в Сионе!", amely egyébként 1833-ig az ország nem hivatalos himnusza volt. :

 https://drive.google.com/open?id=1QJCbmvQsZ2nUDETGjkTfKimGNyzUzLox

Délben és este 6-kor pedig a Боже, Царя храни (Isten, óvd a cárt) kezdetű dallam hangzik fel, ez volt 1833-tól 1917-ig az állami himnusz.

Sajnos, a kamera élő közvetítését semmi módon nem tudtam lementeni, mondjuk, ez nem is meglepő, hiszen nem rögzített film. Állóképeket viszont szedtem le bőven, ezekből mutatok párat.
Abból a toronyablakból szól a harangjáték
A katedrális főbejárata

Nem messze a főbejárattól a
Ботный дом, eredetileg a Nagy Péter cár által épített kis hajó őrzésére szolgált
Az erőd keleti kapuja felől jön egy nagy csoport, pedig már este 6 óra, záróra van
A pénzverde épülete
Most már helyi idő szerint éjfél van, teljesen kihalt a tér, pedig egy órával ezelőtt még átment a friss havon kétszer is egy-egy nő. Az óra elütötte már a tizenkettőt,  a harangjáték pedig most játssza egymás után, előbb a "Коль славен наш Господь в Сионе!", utána  a "Боже, Царя храни" dallamát. 
De nem mesélek tovább, nézegessétek és hallgassátok élőben, mert úgy az igazi.

3 megjegyzés:

klaribodo írta...

Jobb, mint egy valódi utazás!

Ági írta...

És sokkal kényelmesebb. :)

klaribodo írta...

És még a webkamera is megbízhatóbb, mint az itthoniak.