2018. március 10., szombat

Ez a kamera Zelenogradszkban mutatja a tengerparti strandot, ami az évnek ebben a szakában természetesen csak sétányul szolgál. Nem szégyellni való, ha valaki nem tudja, hol van ez a Zelenogradszk, mert Oroszországnak számunkra kevéssé ismert vidékén, a Kalinyingrádi régióban fekszik. A Kalinyingrádi területnek különleges történelmi múltja van, valamikor Kelet-Poroszországhoz tartozott, aztán a Szovjetunióhoz, majd amikor a három balti ország független lett, azóta úgy tartozik Oroszországhoz, hogy azzal közös határa egyáltalán nincs, hanem beékelődik Lengyelország és Litvánia közé.
Zelenogradszk kedvelt üdülőhely a Balti-tenger partján, szállodákkal, gyógyvíz-terápiát alkalmazó, szív-, ér- és idegrendszeri betegségek gyógyítását szolgáló szanatóriumokkal. Neve az utóbbi években  annak kapcsán került a tudományos híradásokba, hogy német és orosz régészek geomágneses kutatások nyomán a városka közvetlen közelében folytatnak feltárásokat. Ott vélik ugyanis megtalálni egy legendás viking kereskedőváros maradványait.

A zelenogradszki parti sétányon így télidőben emberek sétálnak, futók futnak, kutyások kutyát sétáltatnak, anyukák babakocsit tolnak - és ha az ember egy olyan pillanatot fog ki, mint én tegnap délelőtt, akkor teljesen váratlanul egy sirály telepszik a kamera elé és ott tollászkodik. És még azt is megvárta, hogy beindítsam a videórögzítő programot.
(Tudod, ha a jobb alsó sarokban a kis négyzetre rákattintasz, sokkal élvezhetőbb lesz, mert így csak a madár nagy, a többi részlet alig kivehető, de nagy képernyősen már az emberek is láthatók.)




Ilyen szép vöröstéglás régi házak vannak Zelenogradszkban:



A posta épülete

Régen evangélikus, ma pravoszláv templom

A helyi gyógyforrás szabadon használható kútja

De fél liternél nagyobb tartályba tilos tölteni :)

1 megjegyzés:

Samu írta...

Nagyon szépek ezek az épületek.