2018. március 17., szombat


Ha már nálunk nem akar igazán tavasz lenni, a nyár pedig végképp messze van, legalább lássunk most a sok északi webkamera után egy kellemes éghajlatú helyet (persze csak akkor kellemes, amikor nem közeledik egy hurrikán). Ez pedig Florida alsó csücskében Key West, annak is a legdélebbre eső pontja, sőt, az Egyesült Államok kontinentális részének legdélibb pontja.
A pontot egy érdekes tárgy jelzi, egy fura alakú hatalmas bója, rajta minden tudnivalóval: hogy Kuba ide 90 mérföld, meg hogy ez a kontinentális USA legdélibb pontja, és végül hogy Key West a napnyugta otthona. Legfelül pedig egy különös embléma: Kagyló Köztársaság - ez számomra újdonság volt, sose hallottam róla, tehát utánanéztem és ezt találtam:
 
"Kagyló Köztársaság (Conch Republic): A floridai Key West városa hozta létre tiltakozásul, amikor az amerikai rendőrség a szigetekről a szárazföldre vezető utakon határátkeléshez hasonló ellenőrzést vezetett be. A mai napig tovább él mint turisztikai érdekesség illetve harmincéves története során többször valódi állam látszatát játszották az amerikai hatóságokkal (egy amerikai hadgyakorlat alkalmával a tűzoltóhajókból álló “flotta” felvonult védekezni, az amerikaiak pedig “megadták magukat”, vagy 2006-ban elfoglalták a Hétmérföldes Híd egy elhagyott darabját, amit aztán az amerikaiak visszaköveteltek Florida javára)" (forrás: sudikas.wordpress.com)

A tavaly szeptemberi Irma hurrikán közeledtére a nevezetes hely látogatottsága nem sokat csökkent, magam is láttam akkoriban, amint a már igen erős szélben is sokan nézelődtek, fotóztak, szelfiztek, pózoltak a nagy bója körül, mintha nem akarnák elhinni, hogy azok a hatalmas hullámok bármelyik pillanatban átcsaphatnak rájuk is.
Persze amikor aztán a hurrikán teljes erejével odaért, akkor már nem lehetett ott megmaradni, és jó néhány napig a kamera sem működött.

A hurrikán ennyire rongálta meg a bóját

Ma kora délután a ragyogó napsütésben így zajlott az élet a nevezetes ponton (tudod, teljes képernyősre nagyítani, úgy az igazi):




A térképen jól látszik, hogy valójában a Southernmost Point-nál van még délebbre is partvidéke a szigetnek, de mivel ott haditengerészeti bázis van és nem látogatható, ezért  jelölték ki 1983-ban a kontinentális USA legdélibb pontjának ezt a fent említett helyet.


Nincsenek megjegyzések: