2018. március 31., szombat

Húsvét szombatján a három moszkvai katolikus templom egyikének webkameráját mutatom be, ahol nemrég ért véget a szentmise. Ez itt épp az a pár másodperc, amikor a pap egymás után háromszor mondja: Христос воскрес!=Krisztus feltámadt! - a nép pedig felel rá: Воистину воскрес!=Valóban feltámadt!


Amit pedig a templomról tudni érdemes: az 1890-es években Moszkvában két katolikus templom volt, de a hívek létszámára való tekintettel határozat született, mely szerint felépülhet egy katolikus templom, de csak a városközponttól távol, tornyok és külső szobordíszek nélkül. A helyét abban a negyedben jelölték ki, ahol sok lengyel nemzetiségű katolikus élt, és a lengyel építész terve ugyan tornyokat és szobordíszeket is tartalmazott, mégis elfogadták, így a templom 1911-re el is készült. 

Aztán az 1917-es forradalom után egy darabig még megtűrték, de végül 1938-ban bezárták és attól kezdve kollégiumnak használták. A háborúban a bombázásoktól súlyos sérülések érték, néhány tornya is megsemmisült. A romos, egyre pusztuló épületet a háború után előbb zöldségraktárnak használták, majd pedig hosszú évekig egy nagy tervezővállalat működött a templomban, amit saját céljaiknak megfelelő módon belülről teljesen átépítettek és négy emeletet alakítottak ki benne.

1989-ben egy lengyel kulturális szervezet és a moszkvai lengyel közösség elérte, hogy újra templom lehessen az épület. 1990-től hosszas procedúrával sikerült kiköltöztetni belőle a vállalatot, ezután pedig megkezdődhetett a teljes restaurálás. 1999-ben szentelték fel ismét. 
Jelenleg szaléziak látják el benne a szolgálatot, a misék az oroszon kívül lengyel, olasz, portugál, latin, örmény, angol és francia nyelven folynak.

Ilyen állapotban volt 1980-ban:

Ma pedig ismét újjáépítve ilyen:
 
 
 
  




1 megjegyzés:

klaribodo írta...

Szép épület, szépen felújították. (Malaja Gruzinszkaja - ott nem jártam, de a közelben igen. Egyszer elmondom.)