2018. március 4., vasárnap

Tehát ahogy ígértem, folytatom a tegnapit és elmondom, miért is állnak meg ott annál a házfalnál az emberek. A megfejtés érdekes, bár a háttere egyáltalán nem lesz vidám. 

Amikor először figyeltem ezt a webkamerát, éppen akkor egész nagy csoportosulás jött létre ott a házkapunál, előbb azt hittem, várnak valakire, egy sztárra például, aki majd kijön a kapun, vagy valamiféle demonstráció, tüntetés készül. Aztán feltűnt, hogy közülük néhányan időnként karjukat magasba emelve felugranak, a kapun viszont senki se jött ki, tehát nem ováció, éljenzés akart ez lenni.  Ez máskor is ismétlődött, mindig jött egy-két-három ember és ugráltak, láthatólag földobtak valamit, néha lehajoltak a földig, aztán egy idő múlva elmentek és ez így ment minden nap.

Nem értettem, mi lehet ott. Csak annyit tudtam, hogy Malaja Szadovaja és  dobál - ezzel a két keresőszóval első találatra kiderült, miért is ugrálnak és mivel dobálóznak ott az emberek: egy macskaszobor van a fal szögletében, a kandúrnak neve is van, Jeliszejnek hívják. 2000-ben került oda, akkor még fekete volt a talapzata, melyet pár évvel ezelőtt vastag, áttetsző plexilapra cseréltek. Ugyanis a városlakók közt kialakult egy szokás: pénzérméket próbálnak feldobni Jeliszej talapzatára és a legenda úgy tartja, hogy akinek a pénze nem esik vissza, hanem fennmarad, annak hamarosan teljesül a kívánsága. Ezért lett átlátszó a tartólap, így lentről is jól látható az eredmény. 

Hogy Jeliszejnek párja is legyen, ezért a szemközti ház homlokzatára - amit a kamera már nem mutat - szintén került egy macskafigura, őt Vasziliszának nevezték el és természetesen lánycica. Mindkét macska az első emelet magasságában van és a szintek ezekben a régi házakban elég magasak, mégis időnként Jeliszejhez némely suhancok felmásznak és leszedik az aprópénzt, sőt pár évvel ezelőtt magát Vasziliszát is ellopták, de pár nap alatt sikerült előkeríteni, bár addigra már Moszkvában próbálta jó pénzért eladni valaki.

Vaszilisza
Jeliszej

De miért lett szobra Szentpéterváron két macskának? A leningrádi csaknem 900 napos blokád alatt, amikor a város lakói  elképzelhetetlen szenvedéseken mentek keresztül, a borzalmakat még tetézte a patkányok elszaporodása. A visszaemlékezések szerint ezek az állatok szervezetten árasztották el a várost, felfaltak mindent, veszélyt jelentettek élőre és holtra egyaránt, ellenük pedig minden intézkedés hatástalan volt, lőtték, tankokkal támadták őket, de hiába. Ekkor Jaroszlavltól, a jó egerésző macskáiról híres várostól kértek segítséget, ami a blokád részleges áttörése után meg is érkezett. Egyes adatok szerint négy, mások szerint két vagon macskát küldtek Jaroszlavlból, és ezeket igen magas áron adták el a családoknak, így a patkányállomány nagy részét sikerült velük elpusztíttatni. A teljes siker érdekében a blokád  vége után még Szibériából is érkezett szállítmány több szibériai városból származó macskákkal. A feljegyzések szerint a blokád utolsó évében legalább ötezer macskát telepítettek le Leningrádban, az ő emlékükre állították a két macskaszobrot ott a Malaja Szadovaja utca elején. 

A webkamera látóterébe eső utcarészletről és a szemközti fényes kirakatos, díszes épületről majd máskor mesélek, tehát még folytatása következik.

2 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Hát, a macskát legalább eltaláltam, ha nem is élő!
Igencsak váratlan fordulókkal teli történet! Köszönöm.

klaribodo írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.