2018. április 2., hétfő

Ragyogó napsütés, erős szél, ilyen volt ma a világ Budán, a Tóth Árpád sétány végén:


A Mária Magdolna torony és a jelképes gótikus mérműves ablakkeret, mely mintegy emlékműve a hajdani hatalmas helyőrségi templomnak:



Akkora a szád, mint a Bécsi kapu! - mondta időnként Anyu, ha szerinte túl élénken álltam ki a saját (vélt vagy valós) igazam mellett. Itt látható a szólás alapja, a Bécsi kapu, melyen keresztül annak idején a törökök belopakodtak és alattomosan elfoglalták Buda várát, amint azt Gárdonyitól is olvashattuk. Igaz, hogy ez a kapu már nem az a régi, hanem egy 1936-ban épített új:


És ugye mér' ne rongálnák meg a vandálok a majdnem vadonatúj, pár hónappal ezelőtt felavatott Reformáció Emlékforrást Budán, a Bécsi kapu mellett a levéltár mögötti kevéssé forgalmas helyen? Keressünk pár lefeszegetni való betűt, de honnan is, honnan is? - aha, ezt a szót értjük, nosza, keverjük meg egy kicsit! És  nekiállnak, lefeszegetik a Christus utolsó néhány betűjét, majd pedig (valami ragasztóval, amit előrelátóan magukkal vittek) szorgalmasan vissza is rögzítik, persze össze-vissza, aztán jót röhögnek, lesz mit mesélni a cimbiknek. Valahogy így történhetett. 

Én meg, erről mit sem tudva, ma arra jártam és gondoltam, nem egyenként fotózom a Luther-rózsa szirmait, hanem körbevideózom, úgy egyszerűbb. Közeledvén az ominózus sziromhoz, már láttam, hogy a szó végén két S van, dehát a latinban nincs is olyan szó, aminek a végén két S van - gondoltam, aztán odaértem és minden világos lett. 
Pedig szép az emlékmű, tiszta, egyszerű, világos jelkép. Most, hogy talán tényleg vége lesz a télnek, beindítják majd a vízsugarakat is, melyek fentről a kehely pereméről csobognak alá az öt medencébe. 





3 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Soha meg nem értettem, mi örömük lehet a mai vandáloknak a gyáván elkövetett rombolásokban?...

A szellemi nyomor talán még az anyaginál is szánalmasabb...

Katalin írta...

más betűk is hiányoznak, úgy láttam már átadása utáni napokban is
elgondolkodtam: (ismerve a létrejötte körüli furcsaságokat), talán nem ez volt ide a legjobb (betűvédő) megoldás
mint a metróbeli Teiressziasz kezéből időnként ellopják a botját (akárcsak Pallasz Athéné kezéből a lándzsát) itt a könnyen elmozdítható betűk csábítanak

és mit tudtál tenni? bejelentetted a rongálást?

Ági írta...

Megmutattam a videót olyan valakinek, aki továbbította az intézkedésre jogosultaknak. Ki fogják javítani.
És igen, a Sola fide is "megrövidült" egy A betűvel. :(

Rózsa, egyetértek.