2018. április 13., péntek

Tapasztalataim szerint webkamerák tekintetében nincs még egy olyan vidék, mint a Krím-félsziget, talán sehol a világon nincs ekkora területen annyi kamera, mint ott. Számadatot persze nem tudok mondani, de Szevasztopol városban például egyre újabbakat fedezek föl.  Most pedig találtam egyet a közeli vidéken is, egy olyan falu, Tankovoje szélén, aminek a nevét se hallottuk soha.

A falu a Bahcsiszeráji körzetben, egy hegyszoros mellett, a Belbek folyó völgyében fekszik. Maga a település semmiről se nevezetes, nem is gazdag, de a vidék szemet gyönyörködtető. A Belbek szoros, vagy népszerű nevén Nagy Kanyon természetvédelmi terület és már több filmforgatás helyszínéül is szolgált. A környező hegyek és a szoros kialakulásának földtörténeti okai tudományos jelentőségűek a geológia és egyéb tudományágak szempontjából. Egyébként az itt látható mészkőhegy-fajtának jajla a neve, melynek fő jellemzője, hogy a teteje nem csúcsosra alakult, hanem teljesen lapos.  Amint a képen is látható, a hegyek oldalán az erdőségből helyenként sziklák emelkednek ki, a jobb oldalon magasodó hegy sziklasora például egészen megtévesztő, olyan, mintha emberkéz alkotta volna.


A kamera egy hegyoldalban álló házon egy előtető szélére van erősítve, közvetlenül előtte pedig komoly kis madáretető függ egy keresztrúdon. Sok egyforma fajtájú madár látogatja, én legalábbis  mindig csak ugyanolyanokat látok, és azt hiszem, ezek mind erdei pintyek lehetnek. Mivel a kamerának mikrofonja is van, a körös-körül repkedő madarak hangja akkor is belehallatszik, amikor éppen nincs az etetőben egy sem.



Ami pedig bónusz, - és eszerint valaki irányítja időnként a kamerát - hogy néha teljesen váratlanul (sajnos, nem tudni, mikor) ráközelít a kamera az etetőre, illetve egy idő múlva még el is fordul és rövid ideig mutat valamennyit a környékből. Itt most az etető zoom látható:



A Yandexről pontosan kiderül, melyik házon van a kamera - igaz, amikor ez a kép készült, a madáretető nem volt ott, de egyéb jelekből azonosítható a hely. Innen megtudhatjuk, hogy az út, amelyre a kamera letekint, Jaltába vezet, úgy is hívják, hogy Jaltai út. Ideteszem az onnan lementett képet, de ha valaki itt a bekezdés elején a Yandex névre kattint, megjelenik az oldal, ahol lehet körbenézelődni, nagyítani is a képet, majdnem úgy, mint a Google-térképen.



És ha kinagyítjuk, még a kamera is látszik az eresz alatt:

Aktuális megjegyzés: minden jel arra mutat, hogy tegnapelőtt valami malőr folytán nem sikerült a kamerát visszafordítani a szokott helyére, úgyhogy pillanatnyilag épp az etető nem látszik, pedig a madárhangokból ítélve nagy a forgalom körülötte. Reménykedjünk, hogy egyszer majdcsak észreveszi az üzemeltető és helyreigazítja.

(Sötétedés után nem érdemes nézni, mert csak az autóforgalom látható az út megvilágított rövid szakaszán, ráadásul minden csak fekete-fehérben.)

Ismét elmondom azt, ami minden webkamerás nézelődésre érvényes, hogy ajánlatos teljes képernyősre nagyítani, tudod, jobb alsó sarokban kis négyzetre kattintani és sokkal élvezetesebb lesz. 

Nincsenek megjegyzések: