2018. április 15., vasárnap

Webkamerák, kultúra, életkor - most már nagyon úgy néz ki, hogy ezek lesznek a blogom témái és leáldozóban van az életképek, mókás vagy pillanatnyi szeszély szülte szösszenetek ideje. Kicsit sajnálom, hogy már nincs sok kedvem ez utóbbiakhoz, dehát ez van.
A WHO a "nem fiatal kor" fázisait így határozza meg: 60-75 év idősödő kor v. korai öregkor, 75-90 év időskor vagy késői öregkor, 90 évtől kezdődik az aggkor. Viszont az orvosi felfogás nem egyezik  ezzel, orvosi értelemben 60-65 éves korra teszik az időskor kezdetét. Ma reggel a tévében láttam egy érdekes műsort,  ahol négy különféle művészeti ág képviselője, zeneszerző, forgatókönyv-író, jazzénekes és festőművész beszélgetett az életkorról, elsősorban a művészekre vonatkoztatva a beszélgetés tárgyát. Mutatok belőle egy figyelemreméltó részletet, mert ez a fejtegetés szerintem bárkire, a nem-művészekre is ugyanúgy érvényes és bárkit továbbgondolkodásra ösztönözhet.




6 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Köszönet, Ági! Kicsit megvígasztalódtam... Kedves férjem ugyanis több mint 30 éven át azt a meggyőződést igyekezett belém plántálni, hogy ha valamiben 40 éves korig nem érvényesült valaki, akkor már soha nem is fog... (ld. Rimbaud) Ugyanis ott kezdődik a csúszós lejtő...

Én pedig jóformán még el se kezdtem semmit...

klaribodo írta...

Nagyon érdekes beszélgetés volt. Azt hiszem, sok függ a tapasztalattól, ez viszi idősebb korára új vizekre a "hajóst".

aliz írta...

75 múltam, pár hónapja, 5 éves unokám szerint"túl öreg", pedig még kb egy éve csak öregnek mondott! Lám, ő is jól tud "bekorszakolni" :)

Ági írta...

Ó, nagyon szívesen, Rózsa! Öregedés témában bármikor számíthattok rám, a közelgő kerek évfordulóm nagyon rámnehezedik mostanában. :)

Klári, a tapasztalat is (ahogy régi kolléganőm szokta mondani: bölcsülés - ő így próbálta kivédeni az öregedés szót), meg a kíváncsiság is ösztönöz valami újra.

Aliz, pedig a kisunokád nem is tud a WHO meghatározásairól és mégis hogy eltalálta! :)

Névtelen írta...

A gyerek máshogy látja a felnőtteket. Emlékszem, gyerekkoromban egyszer azt mondtam a nagymamámnak a házunkban lakó egyik nőre, hogy már nagyon öreg, legalább 60 éves. A nagymamám nevetett rajtam, hogy dehogyis öreg, és később kiderítette, hogy hány éves a nő. 26 éves volt! :-))) De nekem olyan öregnek tűnt, pedig nem voltam már kicsi gyerek. Kb. 12 év körüli lehettem. Valahogy a nőnek olyan volt az alkata, hogy sokkal idősebbnek tűnt nekem.

Samu írta...

Jaj, dehogy vagyok névtelen! A fenti bejegyzést én írtam, a Samu.