2018. július 9., hétfő

Az előző bejegyzésben megígértem, hogy visszatérek egy, pontosabban két egyforma hajóra. Mert Geiranger kikötőjébe rendszeresen, naponta többször is érkezik két érdekes kiképzésű hajó, Bolsoey  és a Veoy. Ezek járművek szállítására is alkalmasak, beépített rámpával rendelkeznek. Amíg a vízen úsznak, látszatra semmiben sem különböznek más hajóktól, viszont kikötéskor az orr-részük felemelkedik és  így szabaddá válik a rámpa a járművek kigurulásához. Amikor a hajó elindul a kikötőből és már nem érintkezik a mólóval, lassan lehajtja az orr-részt, ami ettől kezdve fedélzetül szolgál mindaddig, míg ismét ki nem köt a hajó valahol.

Ezt a képet most rögzítettem, ott a háttérben az a fura fekete lekerekített valami a Veoy orra, így néz ki, amikor felemelve marad az a rész, mert ma már ott is éjszakázik, majd csak holnap indul újra.



Találtam egy videót a Veoy megérkezéséről és elindulásáról, ráadásul éppen Geiranger kikötőjében történik mindez. Elég kb. 7 percnél kezdeni a lejátszást, onnan kezdve minden nagyon jól megfigyelhető: a kikötőbe érkezéskor a vicces látvány, ahogy egyszercsak lassan emelkedni kezd az orr és ettől valami hegyes csőrű madárra hasonlít a hajó, majd a végén ahogy lehajtja az orrát és ismét "normális" lesz. :)


1 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Volt ilyenben részünk Marseille és Skikda (Algéria) között... Akkora volt, mint egy többemeletes ház!