2018. július 12., csütörtök

És még mindig a fjordok vidékén nézelődünk, mutatom, hogy milyen vicces kinézetű hajó futott be ma reggel Hellesylt kikötőjébe. Hellesylt nagyon is összefügg a nemrég emlegetett Geirangerrel, mindkettő  ugyanazon  fjord két ágának a végén fekszik, és innen oda és onnan ide naponta többször is ingajáratban közlekedik a két különleges Bolseoy és Veoy hajó  és több menetrendszerű kisebb járat is. Ezeken kívül viszont Hellesytlnek egy külön kikötőhelyére érkeznek a hatalmas sétahajók.

Ma reggel például az AIDAsol közeledett, az érkezőt a kikötői személyzet két tagja, egy kétlábú és egy négylábú fogadta. A kutya izgatottan szaladgált fel és alá, a védősisakos ember pedig intézte a kikötést - a hajó orrából ledobott kötelet rutinosan rögzítette, ahogy kell. Ez nekem már önmagában is vicces, mert el nem tudom képzelni, hogy az az egy szál kötél, még ha drótkötél is, képes lenne megtartani a többemeletes háznyi monstrumot -  persze nyilvánvaló, hogy ilyenkor le is horgonyoz a hajó.  Ahogy közeledik az óriás, már látni, hogy rajta a grafika se szokványos, nagy kár, hogy ebben a pocsék időben (11 fok van) és lehangoló szürkeségben a hajón utazók nem látják, mert mindjárt jobb kedvre derülnének.

Sajnos, nem látjuk, honnan kezdenek kiszállni az utasok, mert valahol hátul lehet az ajtó, ahol kiengedik őket (nem minden hasonló hajónál van ez így, oldalt szokott lenni több kijárat is), de úgy látszik, ide most csak "célfuvarral" érkeztek utasok, visszaszállni nem fognak, az indulásig nem is lenne rá elég idő. És amint majd látjuk, ma szinte csak egyetlen biciklis csoport érkezett, ők kiszállnak, a hajó vár még egy ideig, aztán ismét jön a kikötői ember, felügyeli, ahogy a kötelet leengedik a hajóról, majd pedig az AIDAsol lassan kihátrál a kikötőből. Kicsit odébb megfordul és a maga komótos tempójában meglódul Geiranger felé. Azóta már rég odaért, az utasokat kis hajókon kihordták a partra és ma egész nap ott állomásozik, csak este indul tovább.
Hogy melyik kikötőben éppen melyik hajó áll, illetve, merről merre halad, a MarineTraffic oldalon követhető.

(Kicsit felgyorsítottam a felvételt, az aláfestés pedig norvég népzene-egyveleg.)




Nincsenek megjegyzések: