2024. szeptember 25., szerda

A tizedik

És ez már akkor is foglalkoztatott! Hát... azóta sok év eltelt, de még ma sem jutottam dűlőre a kérdésben.


 

2013. október 9., szerda

Ahogy jött velem a busz visszafelé az öregdiák-találkozóról szombat este, volt időm gondolkodni és mint mostanában már annyiszor, ismét felmerült bennem a kérdés, kell-e foglalkozni a múlttal? Pontosabban: jó-e, ha foglalkozom vele? Az utóbbi időben észreveszem magamon, hogy egyre gyakrabban van elegem a retróból, a retrózásból, hogy bármilyen furán hangzik, de talán nem tesz jót a múlt felidézése, hogy sok ez már nekem. Itt ez a blog, végül is ebben profilt válthatnék, csak elhatározás kérdése, írhatnék bármiről, jöhetnének a hétköznapi kis életképek, szösszenetek jelenségekről, lelkes vagy kritikus megjegyzések kultúrtémákról, vidám vagy komoly benyomások megosztása az olvasókkal, csak el kellene dönteni, hogy ezentúl így legyen. És ott a másik blog, ami ugye kifejezetten a múltra épül, az emlékezésre van kitalálva, mint ama bizonyos tévéműsor-sorozat is, melyből az egész ötlet eredt. Abban a blogban nem lehet profilt váltani, meg kell várni, míg elfogynak az évek – ami akkor, amikor kezdtük, képtelenségnek tűnt, de már látom, előbb-utóbb tényleg elfogynak majd, azért is vegyítem őket tematikus írnivalókkal. Abban a blogban kötelező visszagondolni, muszáj emlékezni, aztán hogy ez kinek-kinek nem árt-e, az nyilván teljesen egyéni alkat kérdése. Én néha sokallom a saját "visszagondolásaimat", annyiszor felidéztem már ezt is, azt is. Azt pedig inkább hagyjuk, hogy a múlt-jelen-jövő trióból miért az egyikkel vagy a másikkal foglalkozik az ember (jelen esetben én), mert elkerülhetetlenül komor következtetésre juthatnék, nevezetesen, hogy a jelen még csak-csak számításba jöhetne, de a jövő... ugyan már!

Ugyanakkor pedig nagy ritkán az is eszembe jut, hogy vannak még évek óta kerülgetett leírnivalók, melyeket most már lassan ideje lenne kiengedni, elengedni, bele a nagyvilágba. Hát akkor most hogy is van ez? Kell a múlt, vagy nem? 

2 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Ági, nem tudom, a bejegyzés óta (2013) változott-e a véleményed a retrózásról? Nálam szinte fordítva történt : egyre többször kutatom a múltat, mintegy a jelen megértése érdekében. Amit most írogatok hosszabban, az is nagyrészt a gyerekkoromra épül.

Ez az ötlet pl. tetszik nekem, hogy "felélesztesz" régi bejegyzéseket, mintegy szembesítve magad akkori éneddel.
"...vannak még évek óta kerülgetett leírnivalók, melyeket most már lassan ideje lenne kiengedni, elengedni, bele a nagyvilágba." Ez meg egyenesen izgalmas.

Ági írta...

Rózsa, ennek a felélesztésnek most aktuális oka van, majd ki fog derülni pontosan tíz nap múlva. Ami a múltról írást illeti, lényegében ugyanúgy gondolom, nem tesz nekem jót a múlttal való foglalkozás. De nem tudom elkerülni.
Az évek óta kerülgetett leírnivalókat már nem fogom leírni, már egyáltalán nem tartom fontosnak (és már nem is mernék erre vállalkozni).