2024. szeptember 26., csütörtök

A tizenegyedik

Azóta persze még több típussal tudnám gazdagítani a  felsorolást, például a poszt hangulatát figyelembe nem vevő kommentelővel, aki ha kell, ha nem, mindig kiegészít. Nem tévedést szimatol, csak azt hiszi, az író nem tud eleget a leírt dolog hátteréről (ámbár az alap-indíték ugyanaz, mint amiről a poszt szól: Ő tudja, Ő megmondja!). Abba nem gondol bele, hogy a blogger nem véletlenül írt annyit és úgy, ahogy tette, amögött koncepció  volt, netán a stílust is szándékosan alkalmazta, és noha ő is tisztában van a háttéradatokkal, tényekkel, de jelen esetben éppen nem ismeretterjesztés volt a célja. A kommentelő jön, és egyetlen mozdulattal agyonvágja a poszt hangulatát adatokkal és tényekkel.  Hangulat és mély gondolatok, huss, máris elszálltak.


2014. július 8., kedd


Kellene már egy mélyenszántó poszt a netes kommentelőkről, de most nincs hozzá türelmem, hogy mélységekbe szántsak bele. Mert akkor minden műfajban érintettekről kellene értekeznem: blogokhoz, hírekhez, cikkekhez, no és persze facebook-os oldalakhoz kommentelőkről is. Mert a kommentelő egy külön állatfaj.

Például arról is írnék egy ilyen mélyenszántóban, hogy nekem mennyire elveszi a kedvem, amikor egy bejegyzéshez hozzászólók között pillanatokon belül megjelennek a kételkedők. Akik nem hiszik. Akik jobban tudják.  Akik rögtön nekiesnek a guglinak, kikurkásszák az akármit/bármit/mindent és azt hiszik, a wikipédia, az index, meg a ki tudja miféle oldal mindentudó és csalhatatlan. És akkor magyarázkodni kell, indokolni kell, bizonygatni kell – és az embernek attól a pillanattól kezdve már megkeseredik a szájaíze. Addig csak örvendezett, hogy volt 5-6, vagy 129 olvasó, akinek tetszett a bejegyzés, a tartalom, a gondolat, a kép, az akármi, amit odatálalt eléjük, de jött egy okostojás és okosabb akart lenni mindenkinél. Nem tudom, de gyanítom, vannak olyan teremtmények, akik csak azért bolyonganak a neten, hogy találjanak valamit, amibe beleköthetnek. És találnak, mert mint tudjuk, aki keres... Persze nem a nyilvánvaló tárgyi kiigazításokról beszélek, az rendben van, az jogos. De amikor látszik, hogy az illető eleve úgy állt hozzá a bejegyzéshez, hogy na, ennek utánanézek és  majd én megmondom! Miért nem lehet élvezni azt, amit más tisztán jószándékból odarak eléjük, miért kell mindjárt kikeresni, utánajárni,  hátha téved az a másik?

Hát... ilyenekről kellene mélyenszántani. 

Nincsenek megjegyzések: