2020. május 2., szombat

Gyerekszáj 2020 május:

Dávid (6 éves, elkeseredett hangon): Menjen már el a francba ez a koronavírus, ne menjen senki kórházba, ne legyen lélegeztető, menjen a koronavírus a francba!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A szemközti házak erkélyei, melyeken eddig szinte soha nem látszott élet, az utóbbi hetekben megelevenedtek. 
A harmadikon az asszony, akit évek óta csak arra a pár pillanatra lehetett látni, amikor kilépett és bevitt a lakásba egyet az erkélyen tárolt ásványvizes készletből, nemrég vidám kék színű napernyőt szerelt föl és délutánonként kiül napozni fürdőruhában. 
Szemben az első emeleti bácsihoz két-háromnaponként jön az asszony, rokon vagy takarító, kiteregeti a mosott holmit az erkélyen, a korlátra kicsipeszel 3-4 pár gumikesztyűt, időnként letörölgeti a kis asztalkát és az üvegablakokat. A bácsi pedig délutánonként kiáll és nézelődik, vagy leül  és egy darabig sütkérezik a napon.  Mindig mellényben van, alatta legtöbbször valami ujjatlan trikót visel még hűvös időben is, úgy látszik, a háta vagy dereka érzékeny, de a karja nem fázik.
Fölötte a harmadikon, ahol eddig soha nem mozdult senki, nemrég megjelent egy sötét színű, zárt babakocsi, amolyan  egészen pici babának való. Néha a szülőket is látni, amint föléhajolnak és gyönyörködnek a gyermekben, az anyuka egy darabig ottmarad, aztán hagyja aludni a kicsit a nyitott erkélyajtó előtt.
A legfelső emeleten, ahol nem erkély, hanem nagyobb terasz-féle van, de tető nélkül, múltkor egy hatalmas fekete ponyvát szereltek föl, ami ugyan nem bizonyult hosszú életűnek, mivel két nap múlva hidegfront érkezett nagy széllel, úgyhogy a remek napellenzőt el is távolították, de lesz még kánikula, visszakerül majd az az árnyékoló - ha nem is amiatt, hogy karanténba kényszerülnek a lakók és levegőzni az utca helyett a teraszra mennek.

Hogy "békeidőben" is lesz-e élet az erkélyeken, majd kiderül. Csak már ott tartanánk.


4 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Ilyen "pillanatfelvételeidet" szeretem legjobban olvasgatni!
Remélem, jól vagy, Ági!

Ági írta...

Köszönöm, Rózsa, minden rendben - persze a körülményekhez képest.

Kelemen Éva írta...

A gondolataidat olvasva egyből magamat láttam az erkélyem korlátjára támaszkodva - kívülről. A napi D-vitaminomat - a bogyókon kívül - én is az erkélyemen próbálom pótolni, közben gyönyörködöm a virágzó gesztenyefa látványában. Lakásom mindkét oldalán áll egy hatalmas vadgesztenyefa, melyek tavasszal a legszebbek.
(Csatlakozom Rózsa megállapításához:)))

aliz írta...

én is sokkal jobban szemügyre vettema közvetlen környékem,de én főleg faleveleket látok :)