2013. március 25., hétfő

Több, mint tíz éve annak, hogy a washingtoni kongresszusi könyvtár adatbázisában keresgélve ráakadtam egy érdekes gyűjteményükre, mely Szergej Mihajlovics Prokugyin-Gorszkij múlt század elején készült fotográfiáit tartalmazza.  Prokugyin-Gorszkij különleges technikát kísérletezett ki, piros, kék és zöld szűrőket használt az üveglapokra történő fényképezéshez,  az így keletkezett üvegnegatívokból pedig  körülményes eljárással tökéletesen élethű színes képeket produkált.  Egész Oroszországot végigjárta 1905-1915 között és megörökített mindent, tájakat, városokat, embereket. 
A könyvtár 2001-ben kiállítást rendezett a fényképekből és a teljes gyűjtemény digitalizálását azóta is folytatták. Aki ma végignézi a képeket, illetve inkább csak böngészget közöttük, elolvassa a hozzájuk tartozó leírásokat (oroszul vagy angolul), hihetetlenül érdekes világba csöppen, nem is érdemes szót vesztegetni rá, inkább látni kell.

Azért mutatok néhány példát (persze ajánlatos kinagyítani, úgy az igazi):

A csernyigovi zsilip őre 1909-ben, 84 évesen, 66 éve szolgálatban

Hadifoglyok az Osztrák-Magyar Monarchiából 1915-ben

Teaszüretelők

A bokharai emir 1911-ben

Börtön Közép-Ázsiában


5 megjegyzés:

mick írta...

A pasik uralkodnak, katonáskodnak, a nők güriznek. Egyetlen teaszedő férfit se látok.

klaribodo írta...

Miért nem ebbe az irányba fejlődött a színes technika?

mick írta...

Nem tudom, de pazar, amit ez az ember művelt.

Ági írta...

Nagyon nehézkes és hosszadalmas munka volt a képek kidolgozása, rétegeket kellett összeilleszteni, meg ismét szűrőkkel manipulálni, stb., ezért terjedt el inkább Lumiere módszere.

Andrea írta...

Fantasztikus!