2016. március 9., szerda

Fontos, hogy az elsős gyerekek tisztában legyenek olyan kifejezésekkel, mint a nem, a kérem és a köszönöm.  A gyerekeket otthon kell felkészíteni az iskolával járó szabályrendszerekre, mert az értelmi érettség és a különböző készségek fejlettsége mellett a szociális viselkedés is fontos tényező. A feladattudat, szabálytudat kialakítása otthonról indul, ha ezt csak az iskolára bízzuk, az kevés - mondja a pedagógiai szakszolgálat vezetője. 
Én meg azt teszem hozzá, hogy ha mindezekre egy kerületi beiskoláztatási tájékoztatón kell felhívni a szülők figyelmét - mert az a tapasztalat, hogy erre a figyelemfelhívásra szükség van  - akkor már régen rossz.

5 megjegyzés:

aliz írta...

a "nem"-et nem kell tanítani! ;)

Katalin írta...

egyetértek
de ezek a szavaknak az adekvát használata lenne fontos (tudunk-e nem-et mondani?) de nem elsőosztályosok...mire gondolhatott az "előírást" megfogalmazó??

Katalin írta...

feltételezem a faramuci megfogalmazás mögött az az igény lehet (?), hogy ha megkérdi tanárnéni, kérsz-e egy almát, ne azt mondja a nebuló, hogy NEM, hanem azt, hogy "köszönöm nem" ?
csak gondolom

Ági írta...

Szerintem itt inkább arra gondoltak, hogy a gyereknek értenie kell, ha valamit NEM tehet meg - mert az, hogy "nem szabad", már teljesen kiveszett a szókészletből, nem is tudom, mikor hallottam ezt utoljára szülőtől, de az utóbbi években biztos nem. :( Ja, hogy az korlátozás és a pszichológusok nem helyeslik... hát igen, az élet tele van korlátozásokkal és a felnőtt élet is tele lesz velük, bizony, szomorú, de az élet már csak ilyen.

Andrea írta...

Én már hallottam ezt a szóösszetételt a fiam szájából! Igaz, Oli újra és újra kipróbálja, hogy hátha csak az adott pillanatban volt érvényes a tiltás.
De az a lényeg, hogy már egy 6 hónapos is megérti!