2016. május 31., kedd

Nemrég írtam  az Astoriával szemközti üres telekről, legalábbis arról az időszakról, amikor az ott egy üres telek volt. Aztán felfedeztem, hogy már egész gyűjteményem van olyan képekből, melyek azt a helyet mutatják különböző időszakokban. 

Mi is volt ott például az 1900-as évek elején? A Nemzeti Színházhoz tartozó, 1875-ben hozzáépített bérház, színházi műhelyek és színészlakások voltak benne. 

Ez egy 1913 előtti kép, még áll a színház és a bérház is, 1913-14 fordulóján bontották le, miután tűzveszélyessé és életveszélyessé nyilvánították.


De  a következő, 1941 után (nem korábban, mert már jobboldali a közlekedés!) készült fotón  mégis van ott a sarkon valamiféle épület és ha összehasonlítjuk a fenti képpel, látjuk, hogy az bizony a bérház sarkának meghagyott két szintje. A földszinten az előző képen látott Ehm János vendéglője helyett a Városháza Gyógyszertár működött benne.
Őszintén szólva nem emlékszem erre a házra, sem a patikára, én már csak a parkosított üres területet láttam a 60-as évek elején, tehát a házmaradványt valamikor az ötvenes években bonthatták le.

Ez tehát az 1941 körüli fénykép...


... a következő két fotó pedig 1948-ból való:


És ez már a 60-as évek vége, 1969-ben készen van az aluljáró,  a saroktelek üres, rajta a metróépítéshez felhúzott jellegzetes építménnyel:


3 megjegyzés:

martine írta...

Mééééééég! Köszönöm! Itt nőttem fel (nem pont a kereszteződésben, de majdnem) - emlékezni persze nem emlékszem az itt látható egyik formájára sem, de ráismerni ráismerek :)

Ági írta...

Na akkor majd kiaknázom még azt a kereszteződést, vannak tartalékaim. :)

martine írta...

:) köszönöm előre is :)