2016. augusztus 23., kedd

Ma is tanultam valamit. Azt mindenképpen, hogy a halászlét felszolgáló étteremben (éttermekben?) védőöltözetet biztosítanak a vendégnek.

Amíg a levesre vártunk a kerthelyiségben, bejött egy házaspár és leültek. Mire pár perc múlva odanéztem, már mindkettőjükön egy-egy fehér mellényszerű valami volt, nem olyan, mint egy szokványos partedli, inkább mint egy mentőmellény, a vállukat, sőt a hátuk egy részét is fedte a ruhadarab. Sajnáltam, hogy a közbeeső eseményeket kihagytam és nem láttam, mikor és hogyan került föl rájuk az az izé, a pincér adta-e nekik, vagy netán magukkal hozták... teljes kétségek közt vergődtem és tudtam, az lesz a rejtély kulcsa, ha kiderül, milyen étekhez jár ez a felszerelés. Kisvártatva hozták is a megrendelt fogást, valószínűleg halászlé lehetett (mégiscsak egy halnevű vendéglőről van szó), mégpedig két kis állványos bográcsban.

És akkor megvilágosodtam: mivel ezt az ételt a vendég saját kezűleg meri ki a bográcsból, a paprikás lé könnyen kifröccsenhet a ruhájára, ezt hivatott megelőzni a fehér előke (mert a kuncsafttól minden kitelik, még egy levest se képes baj nélkül kimerni a tányérjába). Feltevésemet igazolta, hogy időközben bejött két másik vendég, akiken hamarosan szintén megjelent a fehér mellény (megintcsak nem láttam, honnan, mikor, kitől stb.) és tádádádámmm! ők is ugyanolyan bográcsos fogást fogyasztottak.

Persze könnyen lehet, hogy a gyakran étterembe járók számára ez nem újdonság, de én még sosem láttam ilyesmit, úgyhogy igen hasznos információval gazdagodtam ma. Ezentúl, ha bográcsos halászlére ülök be valahová  (sosem fogok, de tegyük fel), nem leszek meglepve, ha beöltöztetnek. 

4 megjegyzés:

Rozsa T. (alias flora) írta...

Már azt hittem, hogy valami esetleges "migráncsoktol" eredő terrortámadás elleni védőmellény jön ki belőle...

Katalin írta...

halászlére még én sem láttam ilyet, máshol (máskor) ráktrancsirozáshoz igen (kellett is)
ezt egyszerű reklámfogásnak érzem, semmi mögöttes tartalom

martine írta...

ééééééééén viszont nagyon beülnék! hol van ez?

Ági írta...

Martine, Ezüst Ponty, Németvölgyi út. Kerthelyiség piros kockás abroszokkal és például barackos-túrós palacsinta vaníliaöntettel, nyammm... :) (Meg persze minden más is van, de nekem ez a nyamm évente egyszer.) A neten megnézheted a részletes étlapot.