2021. október 16., szombat

Szibériában, tőlünk 5600 kilométerre, a Bajkál-tótól északra fekvő Uszty-Kut városában szakad a hó. A vasútállomás mellett az éjszakai vonatról leszállók tapossák az első havat (de lesz az még nagyobb is!), a fából épített jópofa hócsúszdánál kísértésbe esnek az arra járó családok este 10 után és csak úgy egyszerűen, segédeszköz nélkül, fenéken csúszkálnak egyet, szóval, itt a tél. Remélem, még csak Szibériában...

A videót a zebránál és a hócsúszdánál elhelyezett webkameráról szerkesztettem össze. A zebrát éjjel-nappal itt lehet figyelni, a csúszdát pedig itt. A vasútállomást és a buszvégállomás parkolóját is mutatja egy kamera, egyébként is Uszty-Kutban meglepően sok webkamera működik, tapasztalatom szerint világvárosokban nincs annyi, mint ott.  Amikor majd beáll az igazi tél, az a bizonyos szibériai, érdekes lesz látni, hogy miközben 40-45 fokos hideg van, az emberek ugyanúgy járnak az utcán, mint most.

És tudni kell, hogy ott 6 órával vannak előbbre, legalábbis jelenleg, de ha a hónap végén átállítjuk az órát, akkor már 7 óra lesz a különbség (Oroszországban már nincs téli-nyári idő).


3 megjegyzés:

klaribodo írta...

Milyen biztató ez a kis tér a sok bodegával. Elképzelhető, hogy reggel forró pirogot és jó erős teát árulnak bennük? Szeretnék odamenni, nem baj, hogy hideg van. Minusz 26 fokban pont olyan hidegérzetem volt Moszkvában, mint amikor mínusz 34-re ment föl ill. le. Ide még sokszor elfogok jönni webkamerát nézni. Csodás!

Névtelen írta...

Nagyon tetszik, ahogy az első lecsúszó után visszafordult és felment a többi arra járó. 😀
A hó, a hideg, a kemény mínuszok...hát nekem inkább ijesztő. Csodás, egyben érthetetlen is számomra, hogy ott élnek.
(Berlinben nekem a mínusz 28 megtapasztalása életre szóló élmény. Meg a forró - - NDK-s módra készült - szoljanka is a kinti zimankó után.)
rhumel

klaribodo írta...

Most jövök Uszty-Kutból. Már éjjel 1 vagy 2 óra van náluk, és óriási csevegés folyik a komment sávon, többnyire férfiak. Te honnan való vagy? Te lengyel vagy? Én Moszkvai, mondja egyik, a másik Észak-Kaliforniából cseveg, annyira jópofa. Úgy élvezem, hogy gyenge, de élő oroszt olvashatok. :))