2010. április 15., csütörtök

Sírvafakadok menten, megint esik az eső! Legyen már vége, brühühü!!! :(((
Ez a hét egészében véve orvosos, fizikoterápiás, tornás volt és lesz hátralevő idejében is, mivelhogy megkezdtem évi rendes kezeléseimet, voltak jó kis beszélgetések az esztékás liftes nénivel, fizikós nővérekkel, miközben mélyen elgondolkodtam, hogy tulajdonképpen örvendetes, ahogy régi jó ismerősökként üdvözöljük egymást liftes nénivel, nővérekkel, ugyanakkor igen lehangoló, hogy ez az ismeretség honnan származik, na de mindegy, azért mégis jók ezek az emberi kapcsolatok, jobban viseli az ember azt is, amiért odajár.
Misibusz is teljes svunggal üzemel, a pilótát ugyan néha kollektíve helyretesszük, mondván: "Korán jött, Miska!" - mire ő előhalássza a menetrendjét, kis bogarászást követően elmorfondírozik saját magán: "...elnéztem vóna az indulást?" - majd pedig belenyugvón megállapítja, hogy "elnéztem, ötvenötkor kellett vóna indulnom, negyvenötkor indultam..." Ezek után leállítja a motort és dekkolunk még tíz percet a főtéren, mindenki egyetértésével övezve, merthogy ahányan vagyunk, mindannyian teljes empátiával gondolunk bele annak helyzetébe, aki, tegyük fel, nyolc perc múlva vágódik ki felcuccolva a Spar ajtaján, azt gondolván, hogy még simán eléri a buszt, miközben mi már a falu másik végén száguldunk csak azért, mert Misibá elnézte az időt. Ám ez a kis intermezzo semmit nem von le Miska iránti szeretetünkből, béke, nyugalom és egyetértés van, igen.
Most pedig megyek az állomásra, esernyővel, mert vendégem jön a nagyvárosból. Még nem tudja, de vegakaját kap, lebbencslevest és brokkolifasírtot krumplival, nyammm. (Azért biztonság kedvéért megkérdeztem tőle, egyáltalán szereti-e a brokkolit, de azt mondta, nagyon.)

************
Folytatásképpen, mivel felmerült az igény a brokkolis fasírt receptjére, ideírom, hogy én hogyan készítem:

A rózsáira szedett brokkolit sós v. ételízesítős vízben megfőzöm, ezalatt beáztatok langyos vízbe egy zsemlét. A brokkolit szűrőkanállal kiszedem, villával jól összetöröm, majd hozzákeverem a jól kinyomkodott zsemlét és beleütök egy egész tojást. Na mármost, ezen a ponton szokott végképp felhígulni az egész, ezért beleszórok annyi burgonyapelyhet, amennyi szükséges ahhoz, hogy formázható massza keletkezzen. Lehet fűszerezni ízlés szerint, például apróra vágott pirított vöröshagymával, szétnyomkodott fokhagymával, borssal, pirosarannyal, nagyjából úgy, ahogy a húsos fasírtot. Aztán gombócokat formázok, meglapogatom, olajban kisütöm és kész.
Lehet morzsába is forgatni, és lehet egyéb pelyheket is beletenni, de például a zabpehely és a búzapehely kemény marad sütés után is, tehát előbb le szoktam darálni kávédarálón, hogy lisztszerű legyen. Korpák (búzakorpa, zabkorpa) hozzáadásával is lehet kísérletezni, de az sem az igazi, mert megmarad benne a korpáknak a fűrészporhoz hasonló állaga. Nekem a burgonyapehely vált be legjobban, mivel az eleve lisztes, semleges ízű és jól sűrít.
Jó étvágyat!


9 megjegyzés:

flora írta...

Nagyon élvezetesen tudsz írni, Ági! De nyilván nem újdonság számodra ez a bók, bizonyára többször is hallottad már. Azért is ideírom!

rhumel írta...

Egyetértek Florával.
Írom ezt, miközben szakad kint az eső, fúj, nekem is nagyon elegem van ebből:)

Bikfic írta...

Óh, köszönömköszönöm! ide valami olyan emotikon kéne, hogy :szégyenlősenpillog: :)

N Zsuzsa írta...

Én is csatlakozom. Igazán "ízesen" írsz, s érdeklődve várom a folytatást! Új kategóriát javasolok: receptek (vagy te majd találsz egy odaillőbb szót) címmel. Ugyanis nagyon kíváncsi lennék, hogy csinálod a brokkolifasírtot! Mitől ragad össze??!! Olajban vagy sütóben csinálod?

Samu írta...

:-)))))) Nagyon tetszenek ezek a misibuszos, ottani életképek! Mindig jól szórakozom rajtuk. Az eső itt is esik. Nagyon úúúútálom! És már megint lomtalanítás van nálunk. Brühühü. Azt is úúútálom!Már ma kint van egy nagy hegy az utcában (szerencsére három házzal odébb), pedig csak holnap este lenne szabad kipakolni. :-(((

Borka írta...

Végre! Már el nem tudtam képzelni, mi van veled. Megnyugodtam, csak az évi rendes karbantartás, ami nem kellemes, de szükséges. Lehet, hogy én is azért várom, hogy jelentkezz, mert szeretem az írásaidat (is)?! :))

Bikfic írta...

Igazán aranyosak vagytok ezzel a nagy dicsérettel, ha túloztok is. :)
Ami pedig a buszt illeti, talán át kéne keresztelnem (visszamenőleg is), nehogy baja legyen például ebből a sztoriból a pilótának, csak remélni tudom, hogy nem téved ide az őt alkalmazó vállalattól senki. :(

Anonymous írta...

Nagyon finom lehet. Egyszer kipróbálom. Cukkiniből szoktam hasonló húspótlót csinálni. A burgonyapehely jó ötlet, köszönöm!
(A.)

N Zsuzsa írta...

Köszi a kiegészítés! Meg fogom próbálni. A húsra nem mindig van gusztusom,s ez biztos fíííínom.