2018. május 20., vasárnap

Nem új kamerát mutatok, Peterhofról volt már szó április elején és érdemes megnézni, hogy az akkori havas tájból mennyire nyár lett azóta. De nem is ezért hozom szóba Peterhofot, hanem mert ott ezen a hétvégén van  a  Szökőkutak tavaszünnepe című rendezvénysorozat és ennek keretében tegnap délután a peterhofi palota előtt a park fő helyszínén műsort láthattak a látogatók és persze a webkamera nézői is. Mindez a "Múzeumok évszázada"  projekt megnyitó eseménye is volt, ugyanis a Szentpétervár-környéki volt cári rezidenciák - Peterhof, Carszkoje Szelo, Gatcsina és Pavlovszk - éppen száz éve működnek múzeumként.

A műsorban zenével és tánccal végigvezették a nézőket a 18. század eleji régi báli hangulattól a forradalom idején át a leningrádi blokád és a háború idejéig, aztán a palota és a park újjáépítése éveihez érve archív felvételekkel mesélték el a központi helyen álló, a háború alatt elveszett Sámson-szobor újraalkotásának és 1947-es ideszállításának történetét. Ekkor ünnepélyesen beindították először a Sámson-kút vízsugarait, majd lassan az úgynevezett Nagy Vízesés lépcsőzetes kútsorából is felszökött a víz és ezzel hivatalosan is megnyílt az idei nyári szezon Peterhofban. 

A Sámson-kút történetéről (keletkezéséről, hogy miért éppen Sámson, hogyan alkották újra, stb.) és Peterhof történetéről több érdekes cikket is olvashat oroszul, akit részletesebben is érdekel, például itt, vagy  itt.

(Ezt a pár percet csak mutatóban a tegnapi ünnepség anyagából vágtam össze, sajnos a hang nem valami jó, dehát így veszi föl a kamera mikrofonja.)



Nincsenek megjegyzések: