2018. május 17., csütörtök

Lassan már mindennek van webkamerája a világon, például a Foucault-ingát  több helyről is lehet szemlélni. Hogy mi az a Foucault-inga, arról részletesen olvashatunk többek közt a Wikipédián, sőt ott táblázatban felsorolják, Magyarországon hol van ilyen inga. 
Én magam Foucault-ingát a munkahelyemen láttam, ahol az egyik lépcsőházban függött alá több emelet magasságból, valamint a szentpétervári Izsák székesegyházban néztem, amint a kupola közepéről lelógva  ütemes lengéssel bizonyította, hogy a Föld forog. Ez persze még abban az időben volt, amikor a templom csak turistalátványosságként szolgált, azóta már eltüntették, mert a székesegyház visszakerült az egyház tulajdonába. Hogy a munkahelyemen megvan-e még az inga, nem tudom.

Az Izsákban ilyen volt 1983-ban, kamera nélkül - rossz volt a világítás (odakint szakadt az eső aznap), a függesztő kötél nem látszik, de ott a kerítés közepén az a kis sötét golyó a lengő súly:



Most így hirtelen három helyet találtam, ahol a Foucault-ingához kamerát szereltek és az egész világról bárki figyelheti azok mozgását. A Heidelbergi Egyetemen, az Osnabrücki Egyetemen, és nem utolsósorban a Miskolci Egyetemen is van már régóta kamera az ingánál. Nekem az osnabrücki tetszik legjobban, mert ott a kamera olyan jó helyen van, hogy majdnem egészen felülről látjuk a golyó mozgását és továbbhaladását, így a lehető legjobban szemlélteti azt, amit szemléltetnie kell.

Ezek a kamerák persze nem hasonlíthatók az eddig emlegetett, városokat, tájakat, utcákat mutató kamerákhoz, melyeket nézegethetünk percekig, figyelve és elemezve a látottakat - ezekre rápillantunk, megállapítjuk, hogy hű, de érdekes, aztán továbblépünk. Ezekről nem rögzítek videót, nem ragasztok alájuk zenét, nem lesz belőlük párperces műsor. De rájukpillantani azért mégis megéri. :)


5 megjegyzés:

mick írta...

Magam a müncheni Deutsches Museumban találkoztam működő ingával, de láttam a szombathelyit is. Okos ember volt F., aki kitalálta.

aliz írta...

most hogy olvassak, jut eszembe, hogy én (is) láttam azt az ingát (csekélység:), csak úgy mellesleg... az Izsákban, de annyira másra figyeltem...:)

aliz írta...

egyébként azt hiszem a szegedi Dómban is egyszer megcsinálták, de arra nem mentem be külön:) (azt hiszem csak ideiglenese volt ott, s nem ollyan rég)

Kriszta írta...

Igen, az Izsákban én is láttam, valamikor a 80-as évek elején. És nem is gondoltuk, hogy egyszer kikerül onnan.
A Föld meg csak forog... :)

Ági írta...

A lelógató zsinór helyett pedig újra felkerült a kupola közepébe a fehér galamb.