Arra az elhatározásra jutottam, hogy ezentúl nem fogok én tököt gyalulni, hanem csak feldarabolom és ugyanúgy megfőzöm főzeléknek, mint a gyalultat. Úgy adódott, hogy amikor a jó meleg, töktermő augusztusi-szeptemberi napokon fagyasztásra készítettem elő a nyersanyagot, meguntam a gyalulgatást és attól kezdve a hátralévő mennyiséget csak kockára vágva zacskóztam be. Az utóbbi hetekben került sor egy-egy adagra, melyekről annak idején azt terveztem, hogy majd valami húsos-fűszeres tepsis egybesült frincfrancnak használom el. Hát nem úgy lett, mert rájöttem, hogy a sónak, kapornak, meg a pirosaranynak, sőt a rántásnak is olezánc, hogy gyalult vagy darabolt tököt teszek alája. És tényleg mindegy volt, finom lett így is. Az ujjbegy- és körömgyilkos tökreszelő meg monnyon le!
3 megjegyzés:
Én is szoktam kockázott tököt, cukkínit főzni, lecsósan vagy rakva.
Nálunk a férjem a "gyaluló". Káposztát, tököt. Van egy régi, anyósomtól örökölt kissé foghíjas fából készült gyalunk. Hiába vettem azóta újakat, mégis a régi szuperál a legjobban.
Azért, Zsuzsa, mert a réginek a fém részei rendesen meg vannak csinálva. Az új fakeretű gyalum semmire se jó.
A cukkinit én is kockákra vágva főzöm lecsósan, pörköltesen, de a tököt eddig mindig gyalultam.
Megjegyzés küldése