2011. március 29., kedd

Kiegészítés az előző poszthoz:

Érdekelt engem ez a Milassin Lajos, ez már amolyan dokumentarista szakmai ártalom, azt hiszem. A hajóregiszterben található is egy ilyen nevű tengerészkapitány, mégpedig az Ungvár teherszállító motoros hősi halált halt személyzetét felsoroló oldalon, ugyanis az Ungvár 1941. november 9-dikén aknára futott és elsüllyedt a Fekete-tengeren.

Milassin Lajos MFTR tengerész kapitány
Szül. Budapest 1905.
An. Gyurkovics Mária
Utolsó lakhelye : Rákosliget

Itt világosan látszik, hogy szegény kapitány lakhelyéül - minő véletlen - Rákosligetet tüntették fel. Előbb én is azt gondoltam, hogy tán szobrászkodott is, de ez eléggé képtelen ötlet, mert akárkiből nyilván nem lehetett csak úgy tengerészkapitány, az hivatás kellett, hogy legyen, mert mondjuk, író, vagy egyéb művészet művelője lehetett volna a szobrászkodás mellett, de tengerész?
Hanem aztán találtam egy fájlt a neten, mégpedig a Magyar Iparművészet c. folyóirat 1902. szeptemberi számának másolatát és nini, ott egy bekezdés:

ÚJ TAGOK. Folyó évi augusztus hó 15-ike óta e füzet megjelenéseig a következők léptek be a Magyar Iparművészeti Társulat rendes tagjainak sorába: Baghy Béla földbirtokos Kengyel, Bohn-féle gőztéglagyár Nagy-Kikinda, dr. Baránsky Gyula ügyvéd Budapest, dr. Dobosffy Ferenc ügyvéd Budapest, özv. Giergl Imréné Budapest, Kölber Dezső tanár Budapest, Ludány Béla Budapest, Möller István Budapest, Milassin Lajos Budapest, Sável Kálmánné Nagyvárad, Szimó István Budapest

Ott is egy Milassin Lajos! A tengerészkapitány ugyan 1905-ben született, ez a Milassin pedig már 1902-ben belépett a Társulatba. Talán az apja volt. Szobrász apa, akinek a fia - mint egy részletes életrajzból kiderül - tudatosan készült a tengerész hivatásra. 1935-ben megnősült és gyermekei születtek, mígnem 1941-ben a hajót elpusztító detonáció következtében a személyzettel együtt el nem nyelte a tenger. Emléküket, mint az összes I. és II. világháborúban hősi halált halt tengerész emlékét, a csepeli szabadkikötőben emlékfal őrzi, mely előtt évenként ünnepélyes megemlékezést tartanak.
Szinte biztosra veszem, hogy az ő utódai éltek, vagy tán ma is élnek még Rákosligeten. Hát, ennyi mindent lehetett kideríteni egy fortepanon talált képről, és persze ennyit lehetett hozzágondolni ahhoz az emlékműre vésett névhez: 1938 Milassin Lajos.

3 megjegyzés:

KapitányG írta...

Ági, nagy vagy és kitartó!
Közben kérdezősködtem én is. A tengerészkapitány, aki valóban a szobrész fia volt, a X. utcai Milassinékhoz "tartozik", ő volt az általam említett Béla édesapja. Azt láttam a gúglin, hogy több Milassin is van a kerületben, pl. Rákoshegyen, gondolom, ők a tengerészkapitány testvéreinek a leszármazottai.

KapitányG írta...

Kiegészítés az Ungvár emlékéhez:

"(48] Fél évvel az eset után, 1942. május 20-án az Ungvár halottainak emlékére a csepeli Szabadkikötõben emlékmûvet emeltek. Késõbb az 1943. január 22-én megtorpedózott Kolozsvár hõsi halottainak neve is felkerült a talapzatra. (A háborúban a két DTRT hajón 19 tengerész vesztette életét.) Az emlékmû a második világháború után elpusztult, ám bronz horgonyát sikerült megmenteni, majd a kilencvenes évek elején Tengerész Emlékmûként újjáavatni a budapesti Duna-korzón."
http://href.hu/x/exw2

KapitányG írta...

http://href.hu/x/exw4